CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – AUGUST 2022

National and international CURRENT AFFAIRS and important events happened on August 2022

1.At which place in Gujarat, Prime Minister Narendra Modi has dedicated India’s first earthquake memorial named Smruti Van?
Ans: Bhuj

2. Name the veteran Bollywood producer who passed away at the age of 92? He was the producer of popular films like Hera Pheri, Welcome and others.
Ans: A G Nadiadwala

3. Name the billionaire stock trader, investor and co-founder of Akasa airlines who passed away on 14 August 2022 at the age of 62? He was often referred to as ‘India’s Warren Buffett’ and the ‘Big Bull of the Dalal Street’.
Ans: Rakesh Jhunjhunwala

4. Name the Vigilance Commissioner who was sworn in as the Central Vigilance Commissioner (CVC) by President Droupadi Murmu?
Ans: Suresh N. Patel

5. Which film won the Best Film award in the Filmfare Awards 2022?
Ans: Shershaah

6. Who won the Best Actor in Leading Role in the Filmfare Awards 2022 for his role in the movie – 83?
Ans: Ranveer Sing

7. Who won the Best Actor in Leading Role (female) in the Filmfare Awards 2022 for her role in the movie – Mimi?
Ans: Kriti Sanon

8. Name the Indian billionaire who has overtaken France’s Bernard Arnault to become the world’s third richest person with a fortune of $137.4 billion? He is now just behind Elon Musk and Jeff Bezos of the United States in the ranking.
Ans: Gautam Adani

9. Who has become the first Indian to win Gold at World Cadet Judo Championships 2022? Ans: Linthoi Chanambam

10. In which State, Prime Minister Narendra Modi inaugurated India’s first earthquake memorial?
Ans: Gujarat

11. Which app was launched by the Union Minister of Information and Broadcasting, Shri Anurag Singh Thakur as part of the celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav and to bring to forth the story of Indian freedom struggle?
Ans: Azadi Quest

12. Prime Minister Narendra Modi recently inaugurated Homi Bhabha Cancer Hospital & Research Centre in which State?
Ans: Punjab

13. Name India’s former Chief Economic Adviser who has been appointed as the Executive Director (India) at International Monetary Fund (IMF)?
Ans: Krishnamurthy Subramanian

14. Name India’s leading agriculture economists who passed away recently at the age of 72? From 2004 to 2014, he was a member of the Planning Commission of India when Manmohan Singh was the Prime Minister of the country.
Ans: Abhijit Sen

15. On which day, National Sports Day is celebrated in India every year to commemorate the birth anniversary of Hockey wizard Major Dhyan Chand?
Ans: 29 August 

16. Who has become the 49th Chief Justice of India on 27 August 2022 succeeding Justice NV Ramana who retired on August 26, 2022?
Ans: Uday Umesh Lalit

17. In which city of Gujarat, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 300-metre long and 14-metre wide ‘Atal Bridge’ for pedestrians and cyclists?
Ans: Ahmedabad

18. On which river, the Atal Bridge was constructed? It is named after former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.
Ans: Sabarmati

19. The book – New India, was launched on the death anniversary of which leader?
Ans: Arun Jaitley

20. The Government of India has nominated which dance form to be inscribed on UNESCO’s intangible cultural heritage list?
Ans: Garba

21. Name the senior Congress leader who has announced his resignation from the party on August 26, 2022?
Ans: Ghulam Nabi Azad

22. India’s first indigenously developed Hydrogen fuel cell bus developed by KPIT-CSIR was launched in which city?
Ans: Pune

23. Dahi Handi, an event associated with the Hindu festival Janmashtami has now been accorded the status of an adventure sport in which State?
Ans: Maharashtra

24. Agasthiyamalai Elephant Reserve is in which State? It is the fifth elephant reserve of the State.
Ans: Tamil Nadu

25. Switch Mobility, India’s first double-decker AC electric bus manufactured by Ashok Leyland has been unveiled in which city?
Ans: Mumbai 

26. India’s first indigenously developed RT-PCR kit for testing monkeypox disease has been developed by which company?
Ans: Transasia Bio-Medicals

27. Punjab and Haryana have agreed to name Chandigarh International airport after which Indian freedom fighter?
Ans: Shaheed Bhagat Singh

28. Syed Sibtey Razi who passed away on August 20 served as the Governor of which State?
Ans: Jharkhand 

29. What is the name of India’s first indigenously built aircraft carrier (IAC)?
Ans: INS Vikrant

30. Which State has become India’s first Har Ghar Jal certified state with 100% tap water connections?
Ans: Goa

31. Name the veteran Indian industrialist who has invested in India’s first companionship startup for senior citizens, Goodfellows, in a bid to encourage inter-generational friendships?
Ans: Ratan Tata

32. The birth anniversary of which former Prime Minister of India is observed as Sadbhavana Diwas every year?
Ans: Rajiv Gandhi

33. Name the Union Minister for Road Transport & Highways who has been removed from the BJP Parliamentary Committee recently?
Ans: Nitin Gadkari

34. Name the Chief Minister of Madhya Pradesh who has been removed from the BJP Parliamentary Committee?
Ans: Shivraj Singh Chouhan

35. In which city of Bengaluru, the country’s largest lender, State Bank of India (SBI) has launched its first branch dedicated to Start-ups?
Ans: Koramangala

36. Which platform has been launched by the Government of India to drive collaboration between the industry and research institutes to implement technology-based social impact innovations and solutions in the country?
Ans: Manthan 

37. How many more wetlands were added to the list of Ramsar sites on Independence Day 2022 taking the total number of Ramsar sites in India to 75?
Ans: 11 

38. Which Union Ministry has launched the ‘SMILE-75′ initiative for comprehensive rehabilitation of persons engaged in begging in 75 identified municipalities as a part of the celebrations of 75 years of Independence?
Ans: Social Justice and Empowerment Ministry

39. Which Indian City will host India International Seafood Show 2023 from February 15 to February 17, 2023?
Ans: Kolkata

40. Which organisation unfurled Indian Flag 30 kilometers above the Earth on Independence Day 2022?
Ans: Space Kidz India

41. Who has been elected as the 14th Vice President of India?
Ans : Jagdeep Dhankhar

42. Who has become the 1st Women Director-General of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)?
Ans: Dr Nallathamby Kalaiselvi 

43. Who has been named as the Deputy Chief Minister of Bihar?
Ans: Tejashwi Yadav

44. Which Congress leader has recently received highest French civilian honour – Chevalier de la Legion d’Honneur?
Ans: Shashi Tharoor

45. How many medals India won in Commonwealth Games 2022?
Ans: 61

46. How many Gold medals India won in Commonwealth Games 2022?
Ans: 22 

47. On which day, National Handloom Day was observed in India?
Ans: 7 August

48. Which company is India’s highest-ranked company in the Fortune 500 Global List 2022? Ans: Reliance Industries Ltd

50. First flight of Akasa Air has been inaugurated between which two cities in India?
Ans: Mumbai to Ahmedabad

51. The newly designated Ramsar site, Koonthankulam Bird Sanctuary is located in which State?
Ans: Tamil Nadu

52. India won a historic gold in which sports for the first-ever time at Commonwealth Games?
Ans: Lawn Bowl

53. Who was named AIFF Men’s Footballer of the Year?
Ans: Sunil Chhetri

54. Who has been recently appointed as the Delhi Police Commissioner?
Ans: Sanjay Arora 

55. Who replaces China’s Yang Huiyan to become Asia’s Richest Woman?
Ans: Savitri Jindal

56. Which authority has allowed invoicing and payments for international trade in Indian Rupee?
Ans: RBI

57. Saurav Ghosal is related to which sports?
Ans: Squash

58. Who won India’s first-ever medal in high jump at Commonwealth Games 2022?
Ans: Tejaswin Shankar

59. Who won the gold medal for India in the Commonwealth Games 2022 in the Women’s Wrestling Freestyle 62Kg?
Ans: Sakshi Mallik

60. Bajrang Punia, who won the gold medal for India in the Commonwealth Games 2022, is associated with which sports?
Ans: Wrestling

61. Who has been appointed as the MD and CEO of telecom operator Vodafone Idea Limited (Vi)?
Ans: Ravindra Takkar

62. Name the Indian Foreign Service (IFS) officer who was appointed as a Director in the Prime Minister’s Office (PMO)?
Ans: Shweta Singh

63. Who has been appointed as the new Director General of Indo- Tibetan Border Police (ITBP) succeeding Sanjay Arora?
Ans: Sujoy Lal Thaosen

64. Name the designer of India’s national flag whose 146th birth anniversary was celebrated as Tiranga Utsav by the Ministry of Culture?
Ans: Pingali Venkayya

65. Who is the author of the book – Lockdown Lyrics, released by Odisha Chief Minister Naveen Patnaik?
Ans: Sanjukta Dash

66. Who has been appointed as the Principal Director General of the Press Information Bureau (PIB)?
Ans: Satyendra Prakash 

67. Which day is celebrated as Muslim Women’s Rights Day every year to celebrate the enforcement of law against the ‘Triple Talaq’ regime among Muslims?
Ans: 1 August

68. Who took over as the Chairman & Managing Director of Oil India Ltd (OIL)?
Ans: Ranjit Rath

69. Who was recently honoured with the ‘dPal rNgam Duston’ award, the highest civilian honour of Ladakh?
Ans: Dalai Lama

70. Who became India’s 75th Grandmaster (Chess) by winning a tournament in Romania?
Ans: V Pranav

71. What was India’s rank in Commonwealth Games 2022 medals tally?
Ans: 4th 

72. Who is the author of the book – ‘Rusty Skies and Golden Winds’?
Ans: Sannidhya Sharma

73. Who has been appointed as the new Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO)?
Ans: Samir V Kamat

INTERNATIONAL CURRENT AFFAIRS AND EVENTS

1.On which day, Women’s Equality Day was observed?
Ans: 26 August

2. Name the former German Chancellor who has been awarded UNESCO Peace Prize 2022 for “her efforts to welcome refugees”?
Ans: Angela Merkel

3. Bangladesh born illustrator and author Fahmida Azim who works in the USA has been selected for the 2022 Pulitzer prize under which category?
Ans: Illustrated Reporting and Commentary 

4. Which nation has become the first in the world to approve a dual vaccine which tackles both the original Covid virus and the newer Omicron variant?
Ans: United Kingdom

5. Commonwealth Games 2022 was held in which city of England?
Ans: Birmingham

7. Who has been elected as the President of Kenya?
Ans: William Ruto

8. Which country has signed a climate change and health care bill of $750 billion dollars?
Ans: United States

9. On which day, International Youth Day was observed?
Ans: 12 August

10. Who has been elected as the President of Colombia?
Ans: Gustavo Petro

11. On which day, World Elephant Day was observed?
Ans: 12 August 

12. Which country launched its maiden spacecraft – Danuri, built at a cost of 180 USD, to the Moon? It has become the seventh country in the world to launch a mission to the Moon.
ans: South Korea 

13. Fidel Valdez Ramos who passed away recently was the former President of which country?
Ans: Philippines

14. Who was elected Deputy President of the International Chess Federation or World Chess Federation (FIDE)?
Ans: Viswanathan Anand

15. Which country will host the Chess Olympiad 2026?
Ans: Uzbekistan

16. Which former international cricket umpire from South Africa has passed away recently in a car accident?
Ans: Rudi Koertzen

17. Which team has won the 2022 UEFA Super Cup with a comfortable 2-0 win over Eintracht Frankfurt?
Ans: Real Madrid 

18. Who has become the only player to play 100 cricket matches for his country in all formats?
Ans: Virat Kohli

19. Who has become the first-ever fast bowler to complete 950 wickets in international cricket?
Ans: James Anderson

20. Name the tennis legend from the United States who has announced her retirement?
Ans: Serena Williams

21. Name the former President of USSR (Soviet Union) who passed away on 30 August 2022?
Ans: Mikhael Gorbachev

Leave a Comment

%d bloggers like this: