CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – March 2022

CURRENT AFFAIRS and events happed in March 2022. time to time some important question and answers will be updated. you can follow us on telegram for updates and importins MCQ. we updated daily MCQ here.

NATIONAL
CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – March 2022

1. On which day Rajasthan Foundation Day was observed?
Ans: 30 March


2. Which car manufacturer has launched Mirai, India’s first hydrogen-based advanced Fuel Cell Electric Vehicle?
Ans: Toyota


3. Which state was ranked first in the ‘Best State Category’ in the 3rd National Water Awards followed by Rajasthan and Tamil Nadu?
Ans: Uttar Pradesh


4. Who is the new captain of Lucknow Super Giants, one of the two new IPL teams?
Ans: KL Rahu


5. Which state has topped NITI Aayog’s Export Preparedness Index 2021?
Ans: Gujarat


6. Which Indian brand has been named as the official sponsor of FIFA World Cup 2022? It has also become the first Indian brand to sponsor FIFA World Cup 2022.
Ans: BYJU’S


7. Who has been named the new captain of Chennai Super Kings?
Ans: Ravindra Jadeja


8. Who sworn-in as the Chief Minister of Uttar Pradesh for the second consecutive term?
Ans: Yogi Adityanath (BJP)


9. On which day Assam Rifles Day was observed?
Ans: 24 March


10. Who took oath as the 12th Chief Minister of Uttarakhand?
Ans: Pushkar Singh Dhami


11. On which day Martyrs’ Day (Shaheed Diwas) is observed to pay tribute to three Indian freedom fighters who were hanged to death by the British – Bhagat Singh, Shivaram Rajguru, and Sukhdev Thapar?
Ans: 23 March


12. Name the Indian cricketer who has created history by claiming 250 wickets in Women’s ODIs? She has become the first-ever woman bowler to breach the 250 mark.
Ans: Jhulan Goswami


13. What is the rank of India in the World Happiness Report 2022?
Ans: 136


14. Name the former Andhra Pradesh Governor who passed away after a long illness?
Ans: Kumudben Joshi


15. On which day Bihar Diwas is celebrated every year to mark the formation of the state of Bihar?
Ans: 22 March


16. Who sworn-in as the new Chief Minister of Punjab in the native village of freedom fighter Bhagat Singh on March 16, 2022?
Ans: Bhagwant Mann


17. On which day National Vaccination Day is observed every year to convey the significance of vaccination as well as its role in public health?
Ans: 16 March


18. Name the Tata Sons Chairman who has been appointed as the new Chairman of Air India?
Ans: N Chandrasekarana


19. Who scored the fastest 50 (in 28 balls) by an Indian in Test cricket, surpassing Kapil Dev’s record during India’s second test against Sri Lanka?
Ans: Rishabh Pant


20. India’s first fully owned by women industrial park began operation in which city?
Ans: Hyderabad


21. Name the Indian shuttler who defeated world no. 1 Viktor Axelsen in German Open 2022 semifinals?
Ans: Lakshya Sen


22. Name the new payment service launched by the Reserve Bank of India (RBI) along with the National Payment Corporation of India (NPCI) on March 9, 2022? This is a service that allows people with feature phones to use UPI.
Ans: 123Pay


23. When will biennial Rajya Sabha Elections 2022 be held for 13 seats?
Ans: 31 March


24. Who has become India’s second-highest wicket-taker (435 wickets) in Test cricket?
Ans: R Ashwin


25. What is the name of India’s automatic train collision protection system?
Ans: Kavach


26. Who is the author of the book – Unfinished?
Ans: Priyanka Chopra


27. Who has been appointed as the new CEO of Jet Airways?
Ans: Sanjiv Kapoor

28. Which Indian city is ranked as the second noisiest city in the world?
Ans: Moradabad

INTERNATIONAL
CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – March 2022

1. Which country hosted the BIMSTEC Summit 2022 with the participation of leaders from Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal and Thailand?
Ans: Sri Lanka


2. In which year BIMSTEC was founded? It was then called BIST-EC (Bangladesh, India, Sri Lanka, and Thailand Economic Cooperation).
Ans: 1997


3. Name the Hollywood actor who has retired from acting after being diagnosed with aphasia, a language disorder caused by brain damage that affects a person’s ability to communicate?
Ans: Bruce Willis


4. On which day World Bipolar Day was observed?
Ans: 30 March


5. Name the Indian American who has been named the new CEO of FedEx, the world’s largest courier service corporation?
Ans: Raj Subramaniam


6. Which country has qualified for its first FIFA World Cup in 36 years?
Ans: Canada


7. Which film won the Best Film award at 94th Annual Academy Awards (Oscars)?
Ans: CODA


8. Who won the Best Actress award at the 94th Annual Academy Awards (Oscars) for her leading role in ‘The Eyes of Tammy Faye’?
Ans: Jessica Chastain


9. Which European country has been knocked out of FIFA World Cup 2022?
Ans: Italy


10. How many teams can qualify from Europe in the FIFA World Cup 2022?
Ans: 13


11. Name the Australian cricketer who has become the fastest to score 8000 runs in Test cricket, surpassing Kumar Sangakkara of Sri Lanka?
Ans: Steve Smith


12. On which day World Tuberculosis Day was observed?
Ans: 24 March


13. Which is the happiest country in the world, as per World Happiness Report 2022?
Ans: Finland


14. Who was crowned Miss World 2021 at the 70th edition of the beauty pageant at San Juan, Puerto Rico?
Ans: Karolina Bielawaska (Poland)


15. On which day World Water Day was observed?
Ans: 22 March


16. Who has been elected as the President of South Korea?
Ans: Yoon Suk-yeol


17. On which day International Day of Forests was observed?
Ans: 21 March


18. Name the Danish badminton player who won the 2022 All England Open Badminton Championship defeating Lakshya Sen (India) in the finals?
Ans: Viktor Axelsen


19. On which day International Day of Happiness is celebrated every year?
Ans: 20 March


20. Who won the Best Actor award for his role in ‘King Richard’ at the 75th edition of British Academy Film Awards (BAFTA)?
Ans: Will Smith


21. Who won the Best Actress award for his role in ‘After Love’ at the 75th edition of British Academy Film Awards (BAFTA)?
Ans: Joanna Scanlan.


22. Who film won the Best Picture award at the 75th edition of British Academy Film Awards (BAFTA)?
Ans: The Power of the Dog


23. Name the New Zealand filmmaker who was named Best Director for the film – The Power of the Dog?
Ans: Jane Campion


24. Name the Ukrainian President who became the first foreign leader in the history to directly address UK’s House of Commons?
Ans: Volodymyr Zelensky


25. On which day International Women’s Day was observed?
Ans: 8 March


26. Which is the largest nuclear power plant in Europe? It is located in Ukraine.
Ans: Zaporizhzhia Nuclear Power Station


27. Legendary cricketer Rod Marsh, who passed away recently, played for which country?
Ans: Australia


28. Which country is hosting the ICC Women’s World Cup 2022?
Ans: New Zealand


29. Name the former Australian cricketer, one of the greatest spin bowler, who passed away on 4th March 2022?
Ans: Shane Warne


30. Legendary Australian cricketer Shane Warne had made his Test debut against which country?
Ans: India


31. On which day World Wildlife Day was observed?
Ans: 3 March


32. Which year did Ukraine gain Independence from the Soviet Union?
Ans: 1991

Leave a Comment

%d bloggers like this: