CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – May 2022

National and international CURRENT AFFAIRS and important events happened on May 2022

1. Name the popular playback singer of Bollywood who passed away on 31 May 2022?
Ans: KK (Krishnakumar Kunnath) 

2. Name the novel by Geetanjali Shree which has become the first Hindi novel to win the prestigious 2022 International Booker Prize?
Ans: Tomb of Sand

3. Which franchise won the Tata IPL 2022 by defeating Rajasthan Royals by 7 wickets to win their debut IPL tournament?
Ans: Gujarat Titans

4. Who won the purple cap in Tata IPL 2022 after taking a total of 27 wickets in 17 matches?
Ans: Yuzvendra Chahal

5. Who won the orange cap in Tata IPL 2022 for scoring highest runs (863) in the tournament?
Ans: Jos Buttler

6. At which stadium in Ahmedabad the final of TATA IPL 2022 final was held?
Ans: Narendra Modi Stadium

7. At which place, Union Minister Dr Jitendra Singh inaugurated India’s first ‘Lavendar festival’?
Ans: Bhaderwah in Jammu

8. Who has become Indian Army’s first woman combat pilot?
Ans: Abhilasha Barak

9. When will Shri Ramayana Yatra Train be launched?
Ans: 21 June

10. Which city is hosting India’s biggest Drone Festival – Bharat Drone Mahotsav 2022?
Ans: New Delhi 

11. What is the current rank of the Indian men’s hockey team in the FIH World Rankings 2022?
Ans: 4th

12. What is the current rank of the Indian women’s hockey team in the FIH World Hockey Rankings 2022?
Ans: 6th 

13. Which State has won the World No Tobacco Day Award 2022?
Ans: Jharkhand

14. The Wrestling Federation of India (WFI) has imposed a life ban on which wrestler ? He thrashed referee Jagbir Singh during CWG trials inside the KD Jadhav Hall at the IGI stadium.
Ans: Satender Malik

15. Who has been appointed as the new Lieutenant Governor of Delhi?
Ans: Vinai Kumar Saxena

16. Which international health organisation has honoured India’s one million ASHA workers for their outstanding contribution to advancing global health?
Ans: WHO .

17. India recorded the highest-ever annual FDI inflow of USD ____ billion in the Financial Year 2021-22
Ans: 83.57

18. Which Indian State was the top recipient of FDI equity inflows in FY 2021-22 share of 38 percent followed by Maharashtra (26%) and Delhi (14%)?
Ans: Karnataka

19. Name the Kashmiri separatist leader and chief of the banned Jammu and Kashmir Liberation Front (JKLF) who has been sentenced to life imprisonment in terror funding case by National Investigation Agency (NIA) court in Delhi?
Ans: Yasin Malik

20. Which Indian boxer won gold in the 52 kg category at the Women’s World Boxing Championship 2022?
Ans: Nikhat Zareen

21. How many medals India won at the Deaflympics 2021?
Ans: 16

22. Name the RCB player who became the first uncapped player in history of the Indian Premier League (IPL) to score a century in the playoffs on May 25, 2022?
Ans: Rajat Patidar 

23. Which cricketer-turned-politician has been sentenced by the Supreme Court to one-year imprisonment in a three-decade-old road rage case in which a person had died?
Ans: Navjot Singh Sidhu

24. India has banned the export of which food grain in an effort to control the rising prises? Ans: Wheat.

25. What is the name of the third ship of Project 17A that was launched by Defence Minister Rajnath Singh?
Ans: INS Udaygiri

26. Name the guided missile destroyer which is the fourth and last ship of the Indian Navy’s 7,400-tonne Project 15B destroyers?
Ans: INS Surat

27. On which day National Dengue Day was observed in India?
Ans: 16 May

28. India’s men’s badminton team defeated which country to win the Thomas Cup title for the first time ever with a stunning 3-0 win in the final?
Ans: Indonesia

29. Who has been appointed as the new Chief Minister of Tripura?
Ans: Manik Saha

30. India has reduced the COVID Booster dose time gap to how many months for international travellers?
Ans: 3 months

31. Which Indian organization has developed the Swathi Weapon Locating Radars (WLRS) which the Indian Army is planning to acquire at a cost of Rs 950 crores?
Ans: DRDO

32. Who took charge as the 25th Chief Election Commissioner of India?
Ans: Rajiv Kumar

33. On which day National Technology Day was observed in India?
Ans: 11 May

34. Name the legendary Santoor player who passed away on May 10, 2022, at the age of 84?
Ans: Pandit Shivkumar Sharma 

35. In which Indian State, at least 82 children below the age of five years have been suffering from a rare kind of viral infection called ‘Tomato Flu’ or ‘Tomato Fever’?
Ans: Kerala 

36. Who has become the first Indian woman climber to scale five peaks above 8,000 metres?
Ans: Priyanka Mohite

37. India’s GST collections touched an all-time high of Rs ____ lakh crore in April 2022.
Ans: 1.68

38. In which city, Union Minister for Micro Small and Medium Enterprises Narayan Rane inaugurated the First Centre of Excellence for Khadi (CoEK) at the National Institute of Fashion Technology (NIFT)?
Ans: New Delhi

39. Name India’s discus throw player who has been provisionally suspended by the Athletics Integrity Unit (AIU) after testing positive for a banned drug?
Ans: Kamalpreet Kaur

40. Which country hosted the India-Nordic Summit 2022?
Ans: Denmark 

41. In which State, Shirui Lily festival was organised from 25 to 28 May 2022?
Ans: Manipur

42. Name the renowned Sanskrit Grammarian, linguist and a recipient of Padma Shri (2018) who passed away on 12 May 2022? He was popularly known as Vagish Shastri.
Ans: Bhagirath Prasad Tripathi 

43. RBI hiked the policy repo rate by how much much basis points to 4.40 per cent in the month of May?
Ans: 40 basis points

44. Which team won the Santosh Trophy 2021-22 by defeating West Bengal in the final?
Ans: Kerala

INTERNATIONAL CURRENT AFFAIRS AND EVENTS

1. On which day World No Tobacco Day was observed?
Ans: 31 May

2. Who has been sworn in as Australia’s 31st Prime Minister?
Ans: Anthony Albanese 

3. Which country has decided to lower the amount of foreign currency that individuals can hold to $10,000 from $15,000 amid the country’s worst economic crisis?
Ans: Sri Lanka

4. Which country hosted Deaflympics 2021?
Ans: Brazil

5. Who has become France’s first female prime minister in 30 years?
Ans: Élisabeth Borne 

6. Taliban has signed a deal with which country to run the airports in Afghanistan?
Ans: UAE

7. Which country has won Thomas Cup maximum number of times?
Ans: Indonesia

8. Who has been appointed as the new Prime Minister of Sri Lanka?
Ans: Ranil Wickremesinghe

9. On which day World Turtle Day 2022 is observed?
Ans: 23 May

10. Which country hosted the Thomas and Uber Cup 2022?
Ans: Thailand

11. Which country has become the first in the world to make 21-day quarantine compulsory for the Monkeypox patients?
Ans: Belgium

12. What is the name of India’s first Venus Mission which is expected to be launched in 2024?
Ans: Shukrayaan-1

13. Which country blocked the move to fast-track Finland and Sweden’s bids to join North Atlantic Treaty Organisation (NATO)?
Ans: Turkey

14. On which day World Bee Day was observed?
Ans: 20 May

15. Name the President of UAE who passed away at the age of 73 on May 13, 2022?
Ans: Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan

16. Which media organisation was awarded the Pulitzer Prize 2022 in the Public Service category?
Ans: Washington Post

17. On which date the first lunar eclipse of 2022 took place?
Ans: 15-16 May

18. Who has been appointed as the new captain of the West Indies ODI and T20I team?
Ans: Nicholas Pooran

19. Which country reported its first-ever case of COVID-19 on May 12, 2022?
Ans: North Korea

20. On which day International Nurses Day was observed?
Ans: 12 May

21. Who was sworn in as the new President of South Korea?
Ans: Yoon Suk Yeo

22. Name the former Australian cricket all-rounder who passed away on 14 May 2022 due to accident?
Ans: Andrew Symonds

23. Name the mountaineer from Nepal who has set a new record for ascending the Mt Everest maximum number of times by conquering it for the 26th time?
Ans: Kami Rita

24. Name the English player who has won the 2022 World Snooker Championships defeating Judd Trump in the final?
Ans: Ronnie O’Sullivan

Leave a Comment

%d bloggers like this: