CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – SEPTEMBER 2022

National and international CURRENT AFFAIRS and important events happened on SEPTEMBER 2022

1.Who has been appointed as India’s second Chief of Defence Staff? He will head the Department of Military Affairs (DMA) as Secretary; and he will also be the Permanent Chairman, Chiefs of Staff Committee (COSC).
Ans: Lt Gen Anil Chauhan

2. Who has been appointed as the new Attorney General of India for a period of 3 years?
Ans: R. Venkataramani 

3. Dadasaheb Phalke Award for the year 2020 will be accorded to which legendary actress of Bollywood?
Ans: Asha Parekh

4. Name the veteran bowler, the leading wicket-taker in women’s international cricket, who announced her retirement from international cricket recently?
Ans: Jhulan Goswami

5. The international airport in Chandigarh has been renamed after which freedom fighter? Ans: Bhagat Singh

6. Name the former Indian hockey player who has been chosen to be the President of sports federation Hockey India (HI)?
Ans: Dilip Tirkey

7. At which place in Madhya Pradesh (MP), the Archaeological Survey of India (ASI) in its recent exploration has found ancient caves and temples, remains of Buddhist structures and mural inscriptions bearing names of cities like Mathura and Kaushambi in old scripts?
Ans: Bandhavgarh

8. Ranipur Tiger Reserve has been approved by the Uttar Pradesh Cabinet for which region?
Ans: Bundelkhand

9. Which State of India became the first state in the country to start an encyclopedia on tribal communities to document their age-old and unique traditions?
Ans: Odisha

10. Name the Indian football captain to whom the World football governing body FIFA has given a glowing tribute and honoured him by producing a three-part documentary on his incredible career?
Ans: Sunil Chhetri

11. Which central ministry has launched Swachh Toycathon under the Swachh Amrit Mahotsav?
Ans: Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA)

12. Name the world’s highest battlefield where the Indian Army has activated satellite broadband-based internet service on September 18, 2022?
Ans: Siachen Glacier

13. Name the Indian Naval Ship which was decommissioned on September 19, 2022 after rendering 32 years of glorious service to the nation?
Ans: INS Ajay

14. Name the Indian Comedy King who passed away at the age of 58 on September 21, 2022?
Ans: Raju Srivastava

15. Which Gujarati movie has been announced as India’s official entry for Oscars 2023 for Best International Feature Film category?
Ans: Chhello Show

16. In which State, India’s first Dugong Conservation Reserve would be set up?
Ans: Tamil Nadu

17. With which company, the Defence Ministry has signed a ₹1,700- crore contract to acquire supersonic surface-to-surface cruise missiles for frontline warships?
Ans: BrahMos Aerospace Pvt Ltd

18. Who has become the first Indian to win 4 medals at World Wrestling Championships?
Ans: Bajrang Punia.

19. Name the chess player from Bengaluru who has become the 76th Grandmaster of India on September 15, 2022?
Ans: Pranav Anand

20. Indian Army has decided to shift the Army Day Parade of 2023 out of Delhi to which area? The parade will now be held at different locations on a rotational basis and the venue will be changed every year.
Ans: Southern Command

21. License of which co-operative bank has been cancelled recently by the Reserve Bank of India (RBI)?
Ans: Laxmi Cooperative Bank

22. Which Indian city has been nominated as the first-ever SCO Tourism and Cultural Capital during 2022-2023?
Ans: Varanasi

23. Prime Minister Modi released cheetahs in which National Park under ‘Project Cheetah’? Ans: Kuno National Park

24. How many cheetahs were released in the Kuno National Park?
Ans: 8

25. From which country India brought 8 cheetahs and released in Kuno National Park?
Ans: Namibia 

26. At place in Andhra Pradesh, the Minister of State for Electronics and Information Technology, Rajeev Chandrasekhar has launched the pre-production run of India’s first lithium-ion cell manufacturing facility?
Ans: Tirupati 

27. Name the Adani Group’s Chairman who with a net worth of USD 153.9 billion has become world’s second richest person after overtaking Louis Vuitton’s Bernard Arnault, as per Forbes’ RealTime Billionaires List?
Ans: Gautam Adani

28. On which day, Engineer’s Day is observed in India every year?
Ans: 15 September 

29. Whose birth anniversary was celeberated as Engineers Day in India every year on 15th September?
Ans: M. Visvesvaraya

30. Who has become the first Indian woman wrestler to win two medals at the World Championships after winning the Bronze medal in the 53kg category?
Ans: Vinesh Phogat

31. Government of which State has announced School Breakfast Programme with the aim to alleviate hunger? The scheme is applicable to the students studying from Class 1 to Class 5 in state-run primary schools.
Ans: Tamil Nadu

32. What is the theme for Ayurveda Day 2022?
Ans: Har Din Har Ghar Ayurveda

33. Name the Senior Advocate who is set to be appointed as the 14th Attorney General of India after KK Venugopal vacates the post? This will also be his second tenure as an Attorney General of India.
Ans: Mukul Rohtag

34. During which period, Mukul Rohtagi served as the Attorney General of India for the first time?
Ans: June 2014 and June 2017

35. Bihar Chief Minister, Nitish Kumar has inaugurated India’s longest rubber dam on the Falgu River in Gaya. What is the name of this dam?
Ans: Gayaji Dam

36. In which State, 36th National Games will be organized between September 29 to October 12, 2022?
Ans: Gujarat

37. Which company on September 6, 2022, got the emergency use authorization from the Drugs Controller General of India (DCGI) for the intranasal COVID-19 vaccine? This will be India’s first nasal vaccine against Coronavirus.
Ans: Bharat Biotech

38. New Delhi’s historic Rajpath and Central Vista lawns will be renamed as?
Ans: Kartavya Path

39. Legendary artist Ram Chandra Manjhi who passed away on September 7, 2022 was related to which field?
Ans: Bhojpuri Folk Dance

40. Which State of India will host the Hockey World Cup 2023?
Ans: Odisha

41. How many States will be covered by Bharat Jodo Yatra launched by Congress party leader Rahul Gandhi?
Ans: 12 

42. India’s first Night Sky Sanctuary will be opened in which State/UT?
Ans: Ladakh

43. Name the former all-rounder of the Indian Cricket Team who announced retirement from all forms of cricket on September 6, 2022?
Ans: Suresh Raina

44. On which day, Teachers’ Day was observed in India every year?
Ans: 5 September

45. Whose birth anniversary on 5th September is celebrated as Teachers’ Day in India?
Ans: Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

46. Name the former chairman of the Tata Group who died in a car accident on September 4, 2022?
Ans: Cyrus Mistry

47. Name the Indian athelete who has gifted his gold-medal-winning javelin to the Olympic Museum in Lausanne, Switzerland?
Ans: Neeraj Chopra

48. Which State/UT has made forensic investigation mandatory in all serious criminal cases?
Ans: Delhi 

49. Which team won the Durand Cup 2022 football tournament defeating Mumbai City in the finals?
Ans: Bengaluru

50. Who has been appointed as India’s second Chief of Defence Staff? He will head the Department of Military Affairs (DMA) as Secretary; and he will also be the Permanent Chairman, Chiefs of Staff Committee (COSC).
Ans: Lt Gen Anil Chauhan

51. Who has been appointed as the new Attorney General of India for a period of 3 years?
Ans: R. Venkataramani 

52. Dadasaheb Phalke Award for the year 2020 will be accorded to which legendary actress of Bollywood?
Ans: Asha Parekh 

53. Name the veteran bowler, the leading wicket-taker in women’s international cricket, who announced her retirement from international cricket recently?
Ans: Jhulan Goswami

54. The international airport in Chandigarh has been renamed after which freedom fighter? Ans: Bhagat Singh 

55. Name the former Indian hockey player who has been chosen to be the President of sports federation Hockey India (HI)?
Ans: Dilip Tirkey 

56. At which place in Madhya Pradesh (MP), the Archaeological Survey of India (ASI) in its recent exploration has found ancient caves and temples, remains of Buddhist structures and mural inscriptions bearing names of cities like Mathura and Kaushambi in old scripts?
Ans: Bandhavgarh

57. Ranipur Tiger Reserve has been approved by the Uttar Pradesh Cabinet for which region?
Ans: Bundelkhand

58. Which State of India became the first state in the country to start an encyclopedia on tribal communities to document their age-old and unique traditions?
Ans: Odisha

59. Name the Indian football captain to whom the World football governing body FIFA has given a glowing tribute and honoured him by producing a three-part documentary on his incredible career?
Ans: Sunil Chhetri

60. Which central ministry has launched Swachh Toycathon under the Swachh Amrit Mahotsav?
Ans: Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA)

61. Name the world’s highest battlefield where the Indian Army has activated satellite broadband-based internet service on September 18, 2022?
Ans: Siachen Glacier

62. Name the Indian Naval Ship which was decommissioned on September 19, 2022 after rendering 32 years of glorious service to the nation?
Ans: INS Ajay

63. Name the Indian Comedy King who passed away at the age of 58 on September 21, 2022?
Ans: Raju Srivastava 

64. Which Gujarati movie has been announced as India’s official entry for Oscars 2023 for Best International Feature Film category?
Ans: Chhello Show

65. In which State, India’s first Dugong Conservation Reserve would be set up?
Ans: Tamil Nadu

66. With which company, the Defence Ministry has signed a ₹1,700- crore contract to acquire supersonic surface-to-surface cruise missiles for frontline warships?
Ans: BrahMos Aerospace Pvt Ltd

67. Who has become the first Indian to win 4 medals at World Wrestling Championships?
Ans: Bajrang Punia

68. Name the chess player from Bengaluru who has become the 76th Grandmaster of India on September 15, 2022?
Ans: Pranav Anand

69. Indian Army has decided to shift the Army Day Parade of 2023 out of Delhi to which area? The parade will now be held at different locations on a rotational basis and the venue will be changed every year.
Ans: Southern Command

70. License of which co-operative bank has been cancelled recently by the Reserve Bank of India (RBI)?
Ans: Laxmi Cooperative Bank

71. Which Indian city has been nominated as the first-ever SCO Tourism and Cultural Capital during 2022-2023?
Ans: Varanasi

72. Prime Minister Modi released cheetahs in which National Park under ‘Project Cheetah’?
Ans : Kuno National Park

INTERNATIONAL CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – SEPTEMBER 2022

1.On which day, World Heart Day was observed?
Ans: 29 September

2. Who on September 28, 2022 became the first European woman to take over command of the International Space Station (ISS)?
Ans: Samantha Cristoforetti (Italy) 

3. On which day, World Rabies Day was observed to spread awareness about rabies?
Ans: 28 September 

4. Which International Financial Institution has announced $14 billion support for food security in the Asia Pacific which is threatened by Russia-Ukraine war and global climatic conditions? The funding is for the period 2022-2025.
Ans: Asian Development Bank (ADB)

5. On which day, World Tourism Day was observed?
Ans: 27 September

6. Who is set to become the first female Prime Minister of Italy
Ans: Giorgia Meloni

7. Which country has granted Russian citizenship to former US security contractor Edward Snowden?
Ans: Russia

8. Scientists from which country has successfully cloned the wild Arctic wolf ‘Maya’ for the first time in the world?
Ans: China

9. Which country will host Women Asia Cup 2022?
Ans: Bangladesh

10. On which day, International Day of Sign Languages was observed?
Ans: 23 September

11. Which country has won South Asian Football Federation (SAFF) Women’s Championship 2022?
Ans: Bangladesh

12. On which day, International Day of Peace was observed?
Ans: 21 September 

13. Which country has emerged as the largest bilateral lender for Sri Lanka, overtaking China? The country has provided a total of 968 million US dollars in loans to the island nation in four months of 2022.
Ans: India 

14. On which day, International Day for the Preservation of the Ozone layer (World Ozone Day) was observed?
Ans: 16 September 

15. Astana has been announced as the new Capital of which country?
Ans: Kazakhstan

16. Name the tennis player, a 20 times Grand Slam winner, who announced retirement from Tennis on September 15, 2022?
Ans: Roger Federer (Switzerland) 

17. Which country will host FIFA Under-17 Women’s World Cup 2022 between October 11 to 30, 2022?
Ans: India

18. On which day, International Day of Democracy was observed?
Ans: 15 September

19. How many people globally were living in “modern slavery” in 2021, according to a report by the UN, which said that the COVID-19 pandemic has led to an increased risk of forced marriages in countries like Afghanistan, Bangladesh, India and Egypt?
Ans: 50 million

20. Who won the US Open Tennis Tournament 2022 beating Norway’s Casper Russ in the final?
Ans: Carlos Alcaraz

Leave a Comment

%d bloggers like this: