CURRENT AFFAIRS OF AND EVENTS April 2022

National and international CURRENT AFFAIRS and important events happened on April 2022

NATIONAL
CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – April 2022

1. The Reserve Bank of India’s (RBI) Monetary Policy Committee (MPC) estimated how much GDP growth rate for the Financial Year 2022-23?
Ans: 7.2%


2. Who became the first-ever recipient of the prestigious award – Lata Deenanath Mangeshkar Award on April 24, 2022?
Ans: PM Narendra Modi


3. Which airline owned by Tata Sons will acquire AirAsia India, a low-cost Indian airline?
Ans: Air India


4. On which day Guru Tegh Bahadur Jayanti was observed?
Ans: 21 April


5. On which day National Civil Services Day was observed?
Ans: 21 April


6. In which State, Prime Minister Narendra Modi recently laid the foundation stone of seven new cancer hospitals?
Ans: Assam


7. Who has surpassed Virat Kohli to become fastest Indian to score 6000 T20 runs?
Ans: KL Rahul


8. Which project built by Border Roads Organisation (BRO) has been awarded the Indian Building Congress (IBC) ‘Best Infrastructure Project’ award?
Ans: Atal Tunnel


9. Which State was ranked at the top in NITI Aayog’s State Energy and Climate Index-Round 1 among the larger states with a score of 50.1 points followed by Kerala and Punjab in second and third place respectively?
Ans: Gujarat


10. Which State was ranked at the top position among the smaller states in the NITI Aayog’s State Energy and Climate Index followed by Tripura and Manipur in second and third place respectively?
Ans: Goa


11. Name the Kolkata Knight Riders’ player who has become the first overseas spinner in the history of the Indian Premier League (IPL) to reach the 150-wicket milestone?
Ans: Sunil Narine


12. The Indian Air Force (IAF) has tie up with which Indian IIT with the aim to accelerate IAF’s indigenisation efforts for achieving ‘Atmanirbhar Bharat’?
Ans: IIT Madras


13. On which date the much-awaited IPO of LIC will open for investors?
Ans: 4 May


14. Indian wrestler who clinched the gold medal at the Asian Wrestling Championships 2022 in Ulaanbaatar?
Ans: Ravi Kumar Dahiya


15. Name the Indian business tycoon who has overtaken Warren Buffet to become the fifth richest person in the world?
Ans: Gautam Adani


16. Who has been appointed as the Director (Finance) and CFO of government-owned oil and gas explorer and producer Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)?
Ans: Pomila Jaspal


17. Who has equaled Rohit Sharma’s record for most centuries by an Indian player in T20 cricket?
Ans: KL Rahul


18. On which day Ambedkar Jayanti was observed?
Ans: 14 April


19. Who has become the first Indian bowler to take 150 wickets in IPL history?
Ans: Bhuvneshwar Kumar


20. Exports of agricultural products from India surpassed how much billion dollar for the first time during the financial year 2021-22 (FY22)?
Ans: USD 50 billion


21. On which day, Siachen Day is observed every year to commemorate the courage of the Indian Army under “Operation Meghdoot” to gain control over the Siachen glacier in Kashmir?
Ans: 13 April


22. Name the Nykaa Founder and CEO who won the EY Entrepreneur of the Year award on April 12, 2022?
Ans: Falguni Nayar


23. Who became the second Indian after Virat Kohli to score 10,000 runs in T20 cricket?
Ans: Rohit Sharma


24. Name the ‘made-in-India’ 17-seater aircraft that undertook its first commercial aviation flight from Upper Assam’s Dibrugarh to central Arunachal Pradesh’s Pasighat?
Ans: Dornier 228


25. In which State, 13 new districts has been inaugurated on April 4, 2022?
Ans: Andhra Pradesh


26. Name the Vice Chief of the Army Staff and Lieutenant General who is set to become the next Chief of Indian Army Staff succeeding incumbent Army Chief General MM Naravane?
Ans: Manoj Pande


27. Name India’s largest private lender bank which has announced a merger with the largest housing finance company in the country, HDFC Ltd?
Ans: HDFC Bank


28. Name the digital platform launched by the Union Culture Ministry that will enable devotees to visit or do online darshan of 12 Jyotirlinga and Char Dham from any location?
Ans: Temple 360


29. Who has been named as the new Foreign Secretary of India?
Ans: Vinay Mohan Kwatra


30. Indian Economy has been projected to grow by how much percent in the current fiscal as per Asian Development Bank?
Ans: 7.5%


31. Any income earned from the transfer of crypto assets will be taxed by how much percentage starting from April 1, 2022?
Ans: 30%


32. On which day Gudi Padwa Festival was celebrated?
Ans: 2 April

INTERNATIONAL
CURRENT AFFAIRS AND EVENTS – April 2022

1. Which country has been suspended by the UN World Tourism Organization (UNWTO) over its invasion of Ukraine?
Ans: Russia


2. Name the star all-rounder who has been appointed as the new Captain of England Test team? He will succeed Joe Root.
Ans: Ben Stokes


3. Which country has become the first in the world to suspend its COVID-19 vaccination programme?
Ans: Denmark


4. On which day World Earth Day was observed?
Ans: 24 April


5. Which four planets will align in a straight line in the eastern sky after 1000 years in the last week of April?
Ans: Venus, Mars, Jupiter and Saturn


6. Which country has recorded the first human infection with the H3N8 strain of Bird Flu?
Ans: China


7. Name the world’s richest person who is going to buy Twitter in a deal worth $44 billion?
Ans: Elon Musk


8. Which country has set a new Guinness World record of most people waving flags simultaneously with 78,220 people simultaneously waving the national flag?
Ans: India


9. Which country was the largest military spender in the world in 2021 followed by China and India?
Ans: United States


10. What is the name of Russia’s new nuclear-capable intercontinental missile that can strike any target in the world? It is also known as Satan-II and can be deployed with 10 or more warheads.
Ans: Sarmat


11. Name the 2021 Formula One World champion who was voted as the Laureus World Sportsman of the Year 2022?
Ans: Max Verstappen


12. Name the British tennis player who won the Laureus World Breakthrough of the Year 2022 Award?
Ans: Emma Raducanu


13. Name the West Indies all-rounder who has announced retirement from international cricket on April 20, 2022?
Ans: Kieron Pollard


14. On which day World Heritage Day was observed?
Ans: 18 April


15. Which country has announced default on all of its $51 billion external debt after running out of foreign exchange for imports?
Ans: Sri Lanka


16. Which country will host the FIFA U-17 Women’s World Cup this year?
Ans: India


17. Which country will host the 2026 Commonwealth Games?
Ans: Australia


18. Name the British Prime Minister who paid an unannounced visit to Ukraine to meet Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy?
Ans: Boris Johnson


19. On which day World Health Day is observed?
Ans: 7 April


20. Name the famous cricketer from New Zealand who bid farewell to International Cricket on April 4, 2022?
Ans: Ross Taylor


21. Which space startup launched the first-ever all-private astronaut mission carrying the four-man team to the International Space Station?
Ans: Axiom Space


22. Which country beat England by 71 runs in the final to lift the ICC Women’s World Cup 2022 trophy?
Ans: Australia

Leave a Comment

%d bloggers like this: