National park in india updated list

In 1936 India’s first national park was established.  Jim Corbett National Park, is the first national park situated in Uttarakhand. Previously this park was named Hailey National park by the British after independence in 1956 it was renamed Jim Corbett national park.

national parks in india

For the protection of Plants and animal species in 1972 the Wildlife protection act was passed, in 1973 “Project Tiger” for protection of tigers passed by the parliament of india. Now India has 106 national parks.

National park in India updated list 2022

SL NOStates (number of NPs)
National parkYearArea(km2)
1Andaman & Nicobar Islands (9)1.  Campbell Bay NP1992426.23
22.  Galathea Bay NP1992110
33.  Mahatama Gandhi Marine (Wandoor) NP1983281.5
44.  Middle Button Island NP19870.44
55.  Mount Harriett NP198746.62
66.  North Button Island NP19870.44
77.  Rani Jhansi Marine NP1996256.14
88.  Saddle Peak NP198732.54
99.  South Button Island NP19870.03
10Andhra Pradesh (3)1.  Papikonda NP20081013
112.  Rajiv Gandhi (Rameswaram) NP20052.4
123.  Sri Venkateswara NP1989353.6
13Arunachal Pradesh (2)1.  Mouling NP1986483
14Assam (7)2.  Namdapha NP19831808
151.  Dibru-Saikhowa NP1999340
162.  Kaziranga NP1974859
173.  Manas NP1990500
184.  Nameri NP1998200
195.  Rajiv Gandhi Orang NP199978.81
206.      Raimona NP2021422
217.      Dihing Patkai NP2021234
22Bihar (1)1.  Valmiki NP1989335.65
23Chhattisgarh (3)1.  Guru Ghasidas (Sanjay) NP19811440.7
242.  Indravati (Kutru) NP19821258.4
25Goa (1)3.  Kanger Valley NP1982200
261.  Mollem NP1992107
27Gujarat (4)1.  Vansda NP197923.99
282.  Blackbuck (Velavadar) NP197634.53
293.  Gir NP1975258.71
304.  Marine (Gulf of Kachchh) NP1982162.89
31Haryana (2)1.  Kalesar NP200346.82
322.  Sultanpur NP19891.43
33Himachal Pradesh (5)1.  Great Himalayan NP1984754.4
342.  Inderkilla NP2010104
353.  Khirganga NP2010710
364.  Pin Valley NP1987675
375.  Simbalbara NP201027.88
38UT of Jammu & Kashmir (3)UT of Ladakh (1)1.  City Forest (Salim Ali) NP (J&K)19929
392.  Dachigam NP (J&K)1981141
403.  Hemis NP (Ladakh)19813350
414.  Kishtwar NP (J&K)1981425
42Jharkhand (1)1.  Betla NP1986226.33
43Karnataka (5)1.  Anshi NP1987417.34
442.  Bandipur NP1974874.2
453.  Bannerghatta NP1974260.51
464.  Kudremukh NP1987600.32
475.  Nagarahole (Rajiv Gandhi) NP1988643.39
48Kerala (6)1.  Anamudi Shola NP20037.5
492.  Eravikulam NP197897
503.  Mathikettan Shola NP200312.82
514.  Pambadum Shola NP20031.318
525.  Periyar NP1982350
536.  Silent Valley NP198489.52
54Madhya Pradesh (10)1.  Bandhavgarh NP1968448.85
552.  Dinosaur Fossils NP20110.8974
563.  Fossil NP19830.27
574.  Indira Priyadarshini Pench NP1975292.85
585.  Kanha NP1955940
596.  Madhav NP1959375.22
607.  Panna NP1981542.67
618.  Sanjay NP1981466.88
629.  Satpura NP1981585.17
6310.   Van Vihar NP19794.45
64Maharashtra (6)1.  Chandoli NP2004317.67
652.  Gugamal NP1975361.28
663.  Nawegaon NP1975133.88
674.  Pench (Jawaharlal Nehru) NP1975257.26
685.  Sanjay Gandhi (Borivilli) NP198386.96
696.  Tadoba NP1955116.55
70Manipur (1)1.  Keibul-Lamjao NP (in Loktak Lake)197740
71Meghalaya (2)1.  Balphakram NP1985220
722.  Nokrek Ridge NP198647.48
73Mizoram (2)1.  Murlen NP1991100
742.  Phawngpui Blue Mountain NP199250
75Nagaland (1)1.  Intanki NP1993202.02
76Odisha (2)1.  Bhitarkanika NP1988145
772.  Simlipal NP1980845.7
78Rajasthan (5)1.  Desert NP19923162
792.  Keoladeo Ghana NP198128.73
803.  Mukundra Hills NP2006200.54
814.  Ranthambhore NP1980282
825.  Sariska NP1992273.8
83Sikkim (1)1.  Khangchendzonga NP19771784
84Tamil Nadu (5)1.  Guindy NP19762.82
852.  Gulf of Mannar Marine NP19806.23
863.  Indira Gandhi (Annamalai) NP1989117.1
874.  Mudumalai NP1990103.23
885.  Mukurthi NP199078.46
89Telangana (3)1.  Kasu Brahmananda Reddy NP19941.43
902.  Mahaveer Harina Vanasthali NP199414.59
913.  Mrugavani NP19943.6
92Tripura (2)1.  Clouded Leopard NP20075.08
932.  Bison (Rajbari) NP200731.63
94Uttar Pradesh (1)1.  Dudhwa NP1977490
95Uttarakhand (6)1.  Corbett NP1936520.82
962.  Gangotri NP19892390.02
973.  Govind NP1990472.08
984.  Nanda Devi NP1982624.6
995.  Rajaji NP1983820
1006.  Valley of Flowers NP198287.5
101West Bengal (6)1.  Buxa NP1992117.1
1022.  Gorumara NP199279.45
1033.  Jaldapara NP2014216.51
1044.  Neora Valley NP1986159.89
1055.  Singalila NP198678.6
1066.  Sunderban NP19841330.1

Questions on national park in India

1. How many national park in india

Ans: Now India has 106 national parks. In 1936 India’s first national park was established.

2. Where is jim corbett national park

Ans: Jim Corbett national park situated in Nainital District, Ramnagar, Uttarakhand, this

3. How many national park in assam

Ans: Assam has 7 Nation parks. Dibru-Saikhowa NP, Kaziranga NP, Manas NP, Nameri NP, Rajiv Gandhi Orang NP, Raimona NP, Dihing Patkai NP

4. Where is kaziranga national park

Ans: Kaziranga national park situated in Golaghat and Nagaon districts, assam. It is famous for one horned Rhinoceros

5. Where is kanha national park

Ans: Kanha national park situated in Madhya Pradesh. Famous for tigers

6. Where is gir national park

Ans: Gir national park situated in Talala Gir in Gujarat,

7. Where is ranthambore national park

Ans: Ranthambore national park situated in Rajasthan

8. Which is the first national park in india

Ans: Jim Corbett national park is the first national park in india, established in 1963.

9. Where is bandipur national park

Ans:  Bandipur national park situated in Chamarajanagar district, Karnataka.

10. Where is corbett national park

Ans: Jim Corbett national park situated in Nainital District, Ramnagar, Uttarakhand, this is the first national park in india

11. Where is kanha national park located

Ans: Kanha national park situated in Madhya Pradesh

12. How many people and animals died in yala national park

Ans: During the 2004 The Tsunami, Sixty people and two buffaloes died in yala national park

13. Where is dudhwa national park

Ans: Dudhwa national park located in Bikram Ban Farms, Palia Kalan, Uttar Pradesh

14. Where is ghana national park

Ans: West Africa

15. Which is the largest national park in india

Ans: Hemis National Park is the largest nation park in india in terms of area.

16. Which is the 106 national park of India?

Ans: Raimona National Park is the 106th nation park situated in assam

17. What are the 5 largest national parks in India?

Ans: In terms of area the 5 largest nation parks are  Hemis National Park, Desert National Park,Gangotri National Park, Namdapha National Park,Khangchendzonga National Park.

18. Which is the latest national park in India 2022?

Ans: Raimona National Park is the 106th nation park situated in assam.

19. Which state has the largest national park?

Ans:  Madhya Pradesh has 10 the highest number of national parks.

20. Who is the smallest national park of India?

Ans: South Button Island National Park in Andaman and Nicobar Islands is the smallest nation park in india

21. Which state in India has no national park?

Ans: Punjab has no national park

22. Which state has no tiger Reserve?

Ans: Punjab has no national park

23. How many national parks are there 2022?

Ans: Now India has 106 national parks. In 1936 India’s first national park was established.

24. Who declared a national park?

Ans: Central Government and State governments both can declare National parks.

25. What country had the first national park?

Ans: United States of america has declared the first national park.

Leave a Comment

%d bloggers like this: